Navigatie overslaan

Toe­gan­ke­lijk­heid Labyrinthia

Labyrinthia is een multi-zintuigelijke tentoonstelling. Daardoor is deze tentoonstelling zeer geschikt voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Er zijn tastobjecten, geurpunten en er is audiodescriptie.

Audiodescripties

Labyrinthia is ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Er zijn op verschillende plaatsen QR-codes geplaats die je kunt scannen. Je krijgt dan een tekst te lezen of te horen. Dit noemen we de audiodiscriptie en audiotranscriptie. 

In elke zaal zijn audiofragmenten bij:

  • introductietekst
  • tastobjecten
  • geurpunten
  • kernobject (één object per zaal)

Tablets

Heb je geen mobiele telefoon of tablet om de QR-codes in Labyrinthia mee te scannen? Geen probleem, bij de Infobalie kan je een tablet lenen voor bij je bezoek aan Labyrinthia. 

Voor het lenen van een tablet moet wel een contract getekend worden. De Infobalie helpt je hiermee. 

Begeleiding

Het uitgangspunt bij Labyrinthia is dat de tentoonstelling zelfstandig te bezoeken is. Bezoekers met een visuele beperking die geen gezelschap hebben kunnen via de website begeleiding door een museummedewerker aanvragen. Let op: het is wel noodzakelijk om dit ruim van tevoren aan te vragen. 

Meer over een begeleid bezoek

Geurpunten

In Labyrithia is in een aantal zalen een geurpunt te vinden. Bij de geurpunten is een QR-code met audiodescriptie te vinden.

Tastobjecten

Elke zaal in Labyrinthia heeft een tastobject waar een QR-code met een audiodescriptie bij te vinden is. 

Ontsmettingsmiddel voor de handen ligt bij de Infobalie. Als je een visuele beperking hebt, kun je een flesje ontsmettingsmiddel meekrijgen voor je bezoek aan Labyrinthia. Na het bezoek lever je het flesje ontsmettingsmiddel weer in bij de Infobalie.

Rolstoeltoegankelijkheid

Labyrinthia is volledig rolstoeltoegankelijk. In het algemeen zijn in het Drents Museum alleen de bovenverdieping van het poppenhuis en het atelier van educatie niet met een rolstoel te bereiken. De rest van het museum kun je met rolstoel bezoeken.  

Meer informatie over toegankelijkheid met een rolstoel

Prikkelarm

Labyrinthia is niet prikkelarm te bezoeken. Deze presentatie is helaas ongeschikt voor mensen die slecht tegen prikkels kunnen. 
Er is wel een prikkelarm programma beschikbaar voor de tentoonstelling in de Singelzaal.

Prikkelarm programma

Licht en verlichting

Sommige zalen in Labyrinthia zijn erg donker. Dit komt doordat objecten die kwetsbaar zijn niet mogen worden blootgesteld aan te veel licht. De keuze voor donkere zalen versterkt ook de magische sfeer in Labyrinthia

Geen grootletterboek

Er is geen grootletterboek bij Labyrinthia. Wel zijn de introductieteksten en de teksten bij kernobjecten, tastobjecten en geurpunten te vinden via QR-codes die zijn verspreid door Labyrinthia. Als je geen mobiel of tablet hebt dan kan je een tablet lenen bij de Infobalie.