Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Nieuws

Buitenbioscoop Into Nature

Het Holtingerveld is een van de donkerste plekken van Nederland. Hier vindt op 24 en 25 augustus iets heel speciaals plaats: de buitenbioscoop van Into Nature. Bij het Hunehuis op het Holtingerveld kun je genieten van kunst, speelfilms, natuur en natuurlijk een hapje en een drankje. Op het programma staan de speelfilms Wall-E (Andrew Stanton, 2008) en Fitzcarraldo (Werner Herzog, 1982) en de kunstenaarsfilms Mastering Bambi (2010) van Broersen & Lukács en Nighttime van Hans Op de Beeck (o.v.b.). Deelname aan de buitenbioscoop kost € 16,50 per avond. Wil je deze unieke ervaring niet missen? Meld je dan gauw aan via iris@intonature.net

Programma vrijdag 24 augustus

Mastering Bambi (Broersen & Lukács, 2011)

Evenals David Claerbout in zijn film The Pure Necessity (te zien op de kunstroute) uitgaat van een Disneyfilm (Jungle Book), kiest ook het kunstenaarsduo Persijn Broersen en Margit Lukács een Disney film (Bambi) als basis voor hun werk. Maar waar Claerbout de dieren weer hun eigen natuurlijke gedrag teruggeeft, laten Broersen en Lukacs de dieren helemaal verdwijnen uit de natuur. Zonder deze lieflijke dieren en hun menselijke gedrag, blijft alleen de door Disney geconstrueerde natuur over: een gemankeerde wildernis die wij als kijker noodgedwongen met onze eigen verbeelding dienen in te vullen.

Fitzcarraldo (Werner Herzog, 1982)

Aan het begin van de 20ste eeuw leeft Fitzcarraldo in een kleine stad in Peru. Als operaliefhebber en grote fan van de beroemde tenor Enrico Caruso droomt hij van een operagebouw in die stad. Hiervoor heeft hij veel geld nodig en de meest winstgevende industrie in Peru op dat moment is rubber. Omdat alle rubberkavels al weg zijn, blijft er voor hem alleen nog een ontoegankelijke kavel over. Toch koopt hij een stoomboot, zoekt een bemanning bij elkaar en vertrekt. Zijn uitgekiende plan bestaat erin om met hulp van de lokale Indianen zijn enorme boot over een kleine berg te slepen. Een scenario dat vraagt om problemen.

Programma zaterdag 25 augustus

Night Time (Hans op de Beeck, 2015)

Night Time is als een mysterieuze droom waarin verhoudingen, perspectief en omgeving fictief zijn. Intieme close-ups versmelten tot panoramische beelden en omgekeerd. Elk beeld is een zorgvuldig gemaakte constructie. De film heeft een rustgevend ritme, maar er is ook een subtiele verwijzing naar de losbandigheid die kenmerkend is voor de nachtelijke uren. Klassieke en eigentijdse onderwerpen volgen elkaar op: rituelen, verfijnde kledingtradities, de onderwereld, de uit zijn voegen barstende postmoderne metropool, tatoeagecultuur, feesten, dood... In Night Time valt veel te ontdekken over de nacht en zijn verborgen leven.

Wall-E (Andrew Stanton, 2008)

Wall-E volgt het liefdesverhaal van twee robots in een toekomst waarin de mensheid de aarde heeft verlaten vanwege vervuiling. Opvallend is dat er in de film nauwelijks gecommuniceerd wordt met stemmen, maar juist met de emotionele kracht van lichaamstaal. Tijdens de film komen verschillende vragen naar boven: Wat heeft onze manier van leven voor invloed op de natuur? Hoe zetten we ons bestaan voort wanneer we niet op aarde kunnen blijven? Wat voor invloed heeft robotisering op de mens? En kunnen robots ook voelen? Wall-E heeft een lichte en positieve toon, die de diepte van deze onderwerpen niet ondermijnt. Op een van de donkerste plekken van Europa past deze ruimtereis perfect thuis.

Kosten: € 16,50 per avond (dit is inclusief entree, twee drankjes en een hapje)
Tijd: 20.30 - 00.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur)
Locatie: Grasveld voor het Hunehuis, Hunebeddenweg 1, 7973 JA Darp
Parkeren: Begin Hunebeddenweg of langs de N353 (tegenover Theehuis ‘t Hunebed)