De tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe is vanaf 1 oktober 2023 helaas niet meer in het museum te bezoeken. Naast de tentoonstelling vonden wel verschillende activiteiten plaats die bewaard kunnen blijven en nog steeds beluisterd en/ of bekeken kunnen worden. Hieronder vindt je het resultaat van meerdere van deze projecten en activiteiten.
Menyala de podcast
In zes afleveringen worden leden van de werkgroep 'Menyala' geïnterviewd door Rio en Uriël van Molukse Takkie. Elke aflevering nodigt het werkgroeplid zelf een gast uit om mee in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen, waaronder identiteit, onderwijs en kunst. Luister de podcast op de Spotify van Molukse Takkie of bekijk de afleveringen op youtube. Klik op één van de afbeeldingen om de aflevering te bekijken.
Aflevering 1: Zoë Aflevering 2: Gloria Aflevering 3: Alycia
Aflevering 4: Rachelle Aflevering 5: Demi Aflevering 6: Miguell
Het boek Menyala - De buitengewone geschiedenis van Molukkers in Drenthe
Naast de tentoonstelling verscheen ook een gelijknamige publicatie. In dit boek lees je hoe de Molukkers in Nederland terechtkwamen, hoe de zeven woonoorden in Drenthe van elkaar verschilden, wat de Molukse acties in Drenthe teweegbrachten, hoe de Molukkers ondertussen langzaam maar zeker ingtegreerden en welke ontwikkeling hun identiteit doormaakte. Tussendoor vertellen de zeven jonge Molukkers uit de werkgroep 'Menyala' over hun familiegeschiedenis en hun ambities voor de toekomst. Bestel het boek hier.
Tracing your roots
Onder begeleiding van historica Yvette Kopijn en co-host Demi Terinathe hebben Molukse jongeren stamboomonderzoek gedaan en (groot) ouders geïnterviewd. Het resultaat? meer kennis over hun afkomst, identiteit en een bijzondere verzameling verhalen en voorwerpen. Lees alle verhalen in het magazine, door te klikken op de afbeelding.
Tracing Your Roots is een initiatief van Stichting VerhalenOverLeven.
Maju Terus
De Molukse gemeenschap kent vele bijzondere en indrukwekkende culturele tradities. In Maju Terus zetten jongeren tussen de 16 en 30 met Molukse roots zich in voor het behoud van Moluks cultureel erfgoed. Samen met kunstenaars Jooz (Jozua Pentury) en Demi Tanalepy bespraken ze in hoeverre de jongeren Molukse tradities in de toekomst wilden behouden en, wanneer ze die wilden behouden, op welke manier dat zou moeten gebeuren.