Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Nieuws

Pilot: museumbezoek met sneltesten

De kaartverkoop voor de pilot met sneltesten in musea is gestart. Publiek met een Museumkaart kan een kaartje reserveren via museum.nl/pilotsneltesten Op maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 april kunnen Museumkaarthouders het Drents Museum bezoeken. Mensen kunnen met het nummer van hun Museumkaart op museum.nl een tijdvak reserveren. Via de testcentra van deze pilot voeren ze vervolgens een gratis sneltest uit.


Musea kunnen veilig en verantwoord open blijkt uit de ervaringen van 2020 met het anderhalvemeterprotocol. En daarom gaat het Drents Museum samen met 16 andere musea een pilot aan in samenwerking met de Museumvereniging! Op 19, 20 en 21 april kunnen Museumkaarthouders het museum in Assen bezoeken op vertoon van een negatieve sneltest. Deze sneltest kan gratis worden gedaan bij deelnemende testcentra.

De pilot is onderdeel van het plan waarmee het ministerie van OCW de inzet wil onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Doelen zijn het testen van de infrastructuur rondom sneltesten en cultuurbezoek en te ontdekken hoe dit bezoekers bevalt. Zo wordt zichtbaarder of sneltesten kan helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen. 

Tickets reserveren
Mensen met een Museumkaart kunnen in de week van 12 april een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl.  Wie een tijdvak reserveert, ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Ook mensen met een Museumkaart die is “verlopen” na 14 december 2020, kunnen meedoen. Op het geboekte tijdstip kunnen bezoekers dan naar binnen met hun Museumkaart, bewijs van reservering en de negatieve sneltest. 

Zodra de ticketing live gaat, wordt dit bekend gemaakt via de online kanalen van de Stichting Museumkaart en het Drents Museum. 

Sneltest
De sneltesten worden afgenomen door de testcentra van de Stichting Open Nederland. Mensen die een tijdvak hebben gereserveerd op www.museum.nl worden vervolgens doorverwezen voor een gratis sneltest die wordt aangeboden via www.testenvoortoegang.nl

Kijk voor meer informatie over de pilot en veelgestelde vragen op www.museum.nl/nl/sneltestpilot

Anderhalvemeter geldt
De pilot is anders dan de field labs die zijn gehouden: het coronaprotocol blijft gelden. Zo blijft de anderhalve meter gelden, en zijn er vaste looproutes, en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is; er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan. Musea zijn voorbereid om weer open te gaan om bezoekers te verwelkomen. Want samen vertellen musea het hele, actuele verhaal van onze steeds veranderende samenleving.met erfgoed dat van ons allemaal is,.

Deelnemende musea
De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie. De deelnemende musea zijn: Drents Museum, Assen | Fries Museum, Leeuwarden | Jopie Huisman Museum, Workum | Groninger Museum, Groningen | Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch | Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem | Bonnefanten, Maastricht | Hermitage, Amsterdam | Scheepvaartmuseum, Amsterdam | Teylers Museum Haarlem | Slot Loevestein, Poederooijen | Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad | Museum De Fundatie, Zwolle | Spoorwegmuseum, Utrecht | Museum Prinsenhof, Delft | Wereldmuseum, Rotterdam | Zeeuws Museum, Middelburg.

Museumweek
De pilot wordt gehouden in de Nationale Museumweek, van 19 tot en met 25 april 2021. Daaraan nemen alle ruim 400 musea deel die lid zijn van de Museumvereniging. Er is die week ook veel extra aanbod online, te vinden op: www.museum.nl