Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Nieuws

Uniek samenwerkingsproject Drents Museum en PeerGrouP over Tjerk Vermaning

Het Drents Museum en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland slaan de handen ineen voor een uniek samenwerkingsproject over Tjerk Vermaning. In 1965 werd er bij Hoogersmilde een sensationele archeologische vondst door Tjerk Vermaning gedaan. Het ging daarbij om voorwerpen van ruim 50.000 jaar geleden die ooit zouden zijn gebruikt door de Neanderthalers. Deze vondsten vormden het begin van een geruchtmakende periode. Met de tentoonstelling De Zaak Vermaning in het Drents Museum, de theatervoorstelling De Affaire Tjerk Vermaning in Hoogersmilde en een randprogramma wordt in de (na)zomer van 2018 het verhaal rond Vermaning opnieuw verteld. 

Tjerk Vermaning
In 1965 werd bij Hoogersmilde in Drenthe een sensationele archeologische vondst gedaan. De grasmaaimachineslijper Tjerk Vermaning (1929-1987) vond er sporen van een kampement van Neanderthalers van ruim 50.000 jaar geleden. Kranten stonden vol berichten over de vondst van vuistbijlen en andere voorwerpen, en de wetenschap was enthousiast. Totdat in 1975 een wetenschappelijk rapport verscheen die de echtheid van de vondsten van Vermaning in twijfel trok. De vondsten zouden vervalsingen zijn. Er volgden rechtszaken en er ontstond een grotere kloof tussen de amateur- en de beroepsarcheologen. Bij gebrek aan bewijs is Vermaning in hoger beroep vrijgesproken voor vervalsingen door het Hof in Leeuwarden. 

Samenwerking
De bijzondere en spraakmakende gebeurtenissen omtrent Vermaning staan in de (na)zomer van 2018 centraal in het unieke samenwerkingsproject van het Drents Museum en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland. De tentoonstelling De Zaak Vermaning - Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe in het Drents Museum vertelt het verhaal over het leven en werk van Vermaning en is opgebouwd aan de hand van verschillende thema’s. PeerGrouP voert de grootschalige Drentse theaterproductie De Affaire Vermaning op in Hoogersmilde, op de plek waar Vermaning zijn eerste vondsten deed.