Openingstijden

Geopend: di t/m zo: 11 - 17 uur
Toegang alleen met vooraf gekocht ticket

+

Menu

Online lessen

Schoolprogramma’s Drents Museum altijd toegankelijk!

De afgelopen tijd was het niet mogelijk om met de leerlingen naar het museum te komen. Ook de komende tijd is het niet zeker of excursies weer mogelijk zullen zijn. Het Drents Museum vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met kunst en erfgoed. Juist nu dat niet altijd vanzelfsprekend is. Om ook in deze tijd een unieke, interactieve ervaring te kunnen bieden, hebben wij speciale online lessen ontwikkeld. We gaan ervan uit dat deze lessen in een klassikale situatie worden gevolgd. Mocht het nodig zijn, dan zijn de lessen ook geschikt om vanuit huis te volgen. 

Met de online lessen brengt het museum de cultuur naar de scholen toe. De programma’s zijn geschikt voor zowel het basis- als het voorgezet onderwijs. In oktober worden de eerste twee lessen gelanceerd. Een online ontdekkingstocht in 360 graden door Het Grootste Poppenhuis van Nederland en de online workshop Stillevens vind je overal.
 

Online programma's voor scholen

Rondsnuffelen in de 18de eeuw

Vanaf 4 oktober kan er ook een online ontdekkingstocht door Het Grootste Poppenhuis van Nederland geboekt worden. Middenbouw- en bovenbouwleerlingen van het basisonderwijs krijgen van de 18e-eeuwse bewoners van het huis uitleg over de verschillende kamers. Ook krijgen de leerlingen speelse opdrachten waarmee ze het huis in 360 graden kunnen verkennen. Zelfstandig ontdekken de leerlingen verschillen tussen toen en nu en kunnen ze zich verwonderen over deze bijzondere periode dankzij allerlei gekke weetjes. Want wist jij dat de mensen in die tijd pruiken dragen en rijke mensen hun gezicht wit schminken en zich niet vaker dan twee keer per jaar wassen?

Rondsnuffelen in de 18de eeuw - Primair Onderwijs

 

Stillevens vind je overal - een online workshop

Vanaf 11 oktober kan voor bovenbouwleerlingen van het basisonderwijs en voor leerlingen van het voortgezet onderwijs een kunstles over het stilleven geboekt worden. Deze les sluit aan bij de tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder. De museumdocent staat in live verbinding met de klas. Met behulp van eigentijdse filmpjes, prikkelende vragen en activerende opdrachten ontdekken de leerlingen dat stillevens niet saai of stoffig zijn en dat alledaagse spullen ook kunnen inspireren. 

Stillevens vind je overal - Primair Onderwijs

Stillevens vind je overal - Voortgezet Onderwijs

 

 

Mysterie in het veen - een online rollenspel

Vanaf januari 2021 wordt er een derde online les toegevoegd aan het aanbod. In deze archeologieles worden de leerlingen, onder begeleiding van een museumdocent, onderdeel van een spannend, interactief verhaal. De leerlingen reizen terug naar de Romeinse tijd en stappen in de voetsporen van de Drentse dorpelingen. In een sfeervolle en verhalende vorm maken de leerlingen kennis met het leven van tweeduizend jaar geleden en de topstukken uit de archeologische collectie, waaronder het meisje van Yde.*

Mysterie in het veen - Primair Onderwijs

Mysterie in het veen - Voortgezet Onderwijs

*Onze afdeling archeologie is momenteel gesloten vanwege verbouwing en herinrichting. Momenteel zijn niet alle stukken van de afdeling archeologie te zien, maar het meisje van Yde is op veler verzoek sinds 5 september wel weer te bewonderen. Dit programma kan dan ook goed gebruikt worden ter vervanging van een bezoek aan onze archeologische collectie. 
 

Fysiek bezoek aan het museum

Het is ook mogelijk om met een schoolgroep naar het Drents Museum te komen. Het museum heeft diverse maatregelen getroffen om groepen coronaproof te ontvangen. Zo biedt het museum dit najaar ook fysieke onderwijsprogramma’s aan bij de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder.

Meer over onze onderwijsprogramma's:

 

Informatie en reserveren  

Wil je een (online) onderwijsprogramma boeken? Vul dan het aanvraagformulier in en een van onze medewerkers neemt snel contact met je op.  

Voor meer informatie over het programma neem je contact op met de afdeling Educatie via educatie@drentsmuseum.nl.  

Wij raden je aan een onderwijsprogramma minimaal twee weken van tevoren te reserveren. Reserveer je te laat, dan kan het voorkomen dat wij geen plek meer hebben op de dag en tijd van je voorkeur. 

Vooraf reserveren is noodzakelijk via reserveringen@drentsmuseum.nl