Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Schoolprogramma's Drents Museum: altijd toegankelijk!

''In tijden dat museumbezoek niet mogelijk is, is dit een erg leuke en moderne manier om in aanraking te komen met kunst.'' - Anne Joëlle, docent bovenbouw primair onderwijs 

‘'Het is erg leuk om met de kinderen te doen. Ze waren enthousiast en leren dingen die we in de klas niet (altijd) zouden aanbieden.'' - Linda, docent brugklas vmbo 

Het Drents Museum vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met kunst en erfgoed. Juist nu dat niet altijd vanzelfsprekend is. Om ook in deze tijd een unieke, interactieve ervaring te kunnen bieden, hebben wij speciale online lessen ontwikkeld. Bij veel van deze lessen is er direct contact met onze museumdocenten. Hiermee brengt het museum de cultuur naar de scholen toe. De programma’s zijn geschikt voor zowel het basis- als het voorgezet onderwijs. 

                                                    

Mysterie in het veen - een online rollenspel

In deze archeologieles worden de leerlingen, onder begeleiding van een museumdocent, onderdeel van een spannend, interactief verhaal. De leerlingen reizen terug naar de Romeinse tijd en stappen in de voetsporen van de Drentse dorpelingen. In een sfeervolle en verhalende vorm maken de leerlingen kennis met het leven van tweeduizend jaar geleden en de topstukken uit de archeologische collectie, waaronder het meisje van Yde.*

Mysterie in het veen - Primair Onderwijs

Mysterie in het veen - Voortgezet Onderwijs

Stillevens vind je overal - een online workshop

De Groningse kunstenaar Henk Helmantel staat bekend om zijn levensechte stillevens. Helmantel besteedt uren aan het maken van de juiste setting. Hij gebruikt hiervoor: flessen, dozen, lappen stof, maar ook blokken kaas en stukken fruit.

Hoe kun je zelf een stilleven maken en hoe haal je uit alledaagse spullen inspiratie? Dat gaan de leerlingen ontdekken tijdens de online workshop Stillevens vind je overal. Jouw klas wordt online live begeleid door een van onze museumdocenten. Tijdens de museumles toont de museumdocent inspirerende (animatie)filmpjes en stelt prikkelende vragen. Uiteraard gaan de leerlingen vooral zelf aan de slag. Wie weet schuilt er wel een kunstenaar in een van jouw leerlingen...

Stillevens vind je overal - Primair Onderwijs

Stillevens vind je overal - Voortgezet Onderwijs

 

  

Rondsnuffelen in de 18de eeuw

250 jaar geleden zag de wereld er heel anders uit: elektriciteit was nog niet uitgevonden, duiven werden ingezet voor de post en pruiken waren in de mode. Tallechien Jans, de huishoudster van de familie Van Lier, neemt jouw leerlingen mee terug in de tijd. Samen gaan jullie op virtuele ontdekkingsreis door het Ontvangershuis. Tijdens de reis vertelt ze over de welgestelde familie Van Lier, die in de 18de eeuw in het Ontvangershuis woonde. En daagt ze de klas uit om op zoek te gaan naar voorwerpen die er nu heel anders uitzien. 

Rondsnuffelen in de 18de eeuw - Primair Onderwijs

 

*Onze afdeling archeologie is momenteel gesloten vanwege verbouwing en herinrichting. Momenteel zijn niet alle stukken van de afdeling archeologie te zien, maar het meisje van Yde is op veler verzoek sinds 5 september wel weer te bewonderen. Dit programma kan dan ook goed gebruikt worden ter vervanging van een bezoek aan onze archeologische collectie. 

 

Fysiek bezoek aan het museum

Het is ook mogelijk om met een schoolgroep naar het Drents Museum te komen. Het museum heeft diverse maatregelen getroffen om groepen coronaproof te ontvangen. Zo biedt het museum dit najaar ook fysieke onderwijsprogramma’s aan bij de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder.

Meer over onze onderwijsprogramma's:

 

Informatie en boeken  

Wil je een (online) onderwijsprogramma boeken? Vul dan het aanvraagformulier in en een van onze medewerkers neemt snel contact met je op.  

Voor meer informatie over het programma neem je contact op met de afdeling Educatie via educatie@drentsmuseum.nl.  

Wij raden je aan een onderwijsprogramma minimaal twee weken van tevoren te reserveren. Reserveer je te laat, dan kan het voorkomen dat wij geen plek meer hebben op de dag en tijd van je voorkeur. 

Vooraf reserveren is noodzakelijk via educatie@drentsmuseum.nl