Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Nieuws

Schenking Drentse maritieme collectie van Museum aan de A

Nieuwsbericht 18 juli 2023

Museum aan de A in Groningen – opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum – heeft een omvangrijke maritieme collectie objecten met een Drentse achtergrond aan ons geschonken. Vandaag dinsdag 18 juli werd de overdracht in Assen symbolisch bekrachtigd. Uit handen van directeur bestuurder Nicolette Bartelink van Museum aan de A ontving onze zakelijk directeur Annelies Meuleman een voorplechtversiering van een beurtstoombootje uit begin 20ste eeuw. Een aantal objecten uit de overgedragen collectie krijgt een plek in de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia, die in 2024 opent voor het publiek. 'Een perfecte timing van de schenking, aldus Meuleman'.

Museum aan de A bevindt zich op dit moment in de transitie van een museum over de maritieme geschiedenis van Noord-Nederland naar een historisch museum over de stad en provincie Groningen. De niet-Groningse collectie past niet meer in dit nieuwe concept. Vandaar dat besloten is om de objecten die geen relatie hebben met Groningen over te dragen aan andere musea.

‘Drentse maritieme geschiedenis nu rijkelijk vertegenwoordigd’
De schenking aan het Drents Museum - een initiatief van conservator Wicher Kerkmeijer van Museum aan de A -  bevat 27 objecten, grotendeels maritiem van aard, waaronder acht scheepsmodellen, maar ook objecten die te maken hebben met de verkoop en gebruik van tabak in Drenthe. Conservator geschiedenis Jan van Zijverden van het Drents Museum is zeer verguld met de schenking. ‘Deze indrukwekkende schenking betekent dat de Drentse maritieme geschiedenis opeens rijkelijk vertegenwoordigd is in onze collectie. Met objecten als een snikhoorn, een voorplechtversiering, een jaaglijn en modellen van een Hoogeveense praam, een barge en een kustvaarder kunnen we het scheepvaartverleden van Drenthe nu in de volle breedte vertellen. Wat de Onkruid verbrandende boer van Van Gogh voor onze kunstcollectie is, is deze schenking voor onze geschiedenisverzameling.’
 
Nicolette Bartelink is heel blij dat de objecten uit de collectie die van belang zijn om het verhaal van de Drentse scheepvaart te kunnen vertellen, overgedragen zijn aan het Drents Museum. Bartelink licht toe: ‘Een aantal objecten krijgt een plaats in de nieuwe vaste presentatie in het Drents Museum. En daar gaat het natuurlijk om bij musea: dat het publiek van de bijzondere stukken kan genieten!’

  

Bijschriften:

  • Model van een Overijsselse of Hoogeveense praam met statie, 1842, gebouwd door blokmaker uit Meppel. Foto: JAV studio's.
  • Voorplechtversiering beurtstoombootje 'Roden', begin 20ste eeuw. Foto: JAV studio's.
  • Volmodel van een Drentse marktpraam. Foto: JAV studio's.
  • Afbeelding in de header: Directeur bestuurder Museum aan de A Nicolette Bartelink (rechts) overhandigt voorplechtversiering aan Annelies Meuleman, zakelijk directeur Drents Museum. Foto: Sake Elzinga.