Openingstijden

Ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 22.00 uur

+

Menu

Johanna van Eijbergen

Veel vrouwen die werkzaam waren in de toegepaste kunst rond 1900, voerden ontwerpen van mannelijke kunstenaars uit, zoals het decoreren van textielwerk en het beschilderen van keramiek. Als enige vrouwelijke ontwerper van metaalsierkunst neemt Johanna van Eijbergen (1865-1950) daarom een bijzondere plaats in.

Van Eijbergen maakte haar ontwerpen voor de Hengelose fabrikant G. Dikkers & Co. Deze ‘Fabrikant van Appendages voor Machines en Stoomketels’ kende tussen 1904 en 1910 een atelier voor de productie van sierwerk, waar Van Eijbergen’s ontwerpen werden uitgevoerd.

Decoraties van gestileerde bloemen en dieren, met name insecten, vlinders en vissen, zijn terug te vinden op vazen en sierschalen. Het Drents Museum heeft twee messing vaasjes van Van Eijbergen’s ontwerp in de collectie. Beiden zijn van hoge kwaliteit en een prachtig voorbeeld van de Art Nouveau.

Johanna van Eijbergen (uitvoering: G. Dikkers & Co), Vaasje, 1905, messing en koper, hoogte 21,5 cm, collectie Drents Museum (klik op de afbeelding voor een grotere weergave).

Johanna van Eijbergen (uitvoering: G. Dikkers & Co), Vaas met decor van een kever, ca. 1905, messing en koper, hoogte 10 cm, collectie Drents Museum (klik op de afbeelding voor een grotere weergave).