Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Welke plekken bezocht de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh? Onderzoek zijn kunstwerken en ontrafel zijn brieven.

De onderwijsprogramma’s van het Drents Museum voor primair en voortgezet onderwijs of mbo zijn hier te boeken. 

 

Primair onderwijs: Op reis met Vincent!

Samen met een museumdocent bekijk je een heleboel echte Van Goghs en ook schilderijen van kunstenaars van wie hij groot fan was. Je ontdekt al snel hoe belangrijk Drenthe voor van Gogh was. Wat hij leerde, zie je terug in bijvoorbeeld in zijn bekende schilderij ‘De aardappeleters’ en zijn Zonnebloem-schilderijen. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag.
 

Voortgezet onderwijs: CSI Vincent

Op 11 september 1883 stapte Vincent van Gogh in Hoogeveen uit de trein en bezocht hij flink wat plaatsen in Drenthe. Van Gogh was laaiend enthousiast over Drenthe! ‘Ik geloof dat ik mijn landje heb gevonden hoor’, schreef hij aan zijn broer Theo.

Toch bleef hij er maar drie maanden. Waarom ging hij zo plotseling weg, wat ging er om in zijn hoofd, waar ging hij naartoe, wat zie je in zijn latere kunstwerken terug van zijn Drentse ervaring. We gaan het onderzoeken, zelf aan de slag en aan elkaar presenteren.
 

MBO: Wie is Vincent?

Voordat Vincent zich op tekenen en schilderen stort, zoekt hij lang naar een baan die bij hem past. Onder begeleiding van een museumdocent onderzoek je waar Vincent tegenaan loopt, hoe hij daar mee omgaat en hoe je dat terugziet in zijn schilderijen. Je leert over zijn periode in Drenthe, wat hij hier vindt en wat het effect is van de keuzes die hij maakt.
 

Voortgezet onderwijs en MBO: de Kijkwijzer

Heel veel schoolgroepen willen Op reis met Vincent bezoeken. Zelfs zo veel dat we ze niet allemaal een begeleid programma kunnen bieden. Daarom komt er bij de tentoonstelling een Kijkwijzer, waar leerlingen zelfstandig mee door de tentoonstelling kunnen gaan. De Kijkwijzer is gratis en geschikt voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten, van alle leerjaren en niveaus.

Met de Kijkwijzer ontdekken ze alleen of in kleine groepjes (onder eigen begeleiding!) de tentoonstelling. Alle vragen en opdrachten zijn toegespitst op Vincent van Goghs Drentse tijd. Naar verwachting zijn leerlingen er ongeveer een uur mee bezig.

Het is de bedoeling dat ze de Kijkwijzer zelf meenemen naar het museum. Vanaf de eerste week van september kun je het document op deze pagina downloaden en vervolgens uitprinten