Openingstijden

Ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 22.00 uur

+

Menu

FAQ - Viva la Frida!

VIVA LA FRIDA!

 

Wat is de (nieuwe) tentoonstellingsperiode? 
De tentoonstelling Viva la Frida! vindt plaats van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022. 

Is de Frida Kahlo tentoonstelling in het Drents Museum dezelfde tentoonstelling als in het Cobra Museum in Amstelveen?
Nee, het zijn verschillende tentoonstellingen.

In het Cobra Museum in Amstelveen was de Gelman collectie te zien. Daarin hing naast het werk van Frida, ook van Mexicaanse Modernisten waaronder Diego Rivera.
In Viva la Frida! in het Drents Museum zijn twee belangrijke Frida Kahlo-collecties uit Mexico voor het eerst samen te zien: die van Museo Dolores Olmedo én die van Museo Frida Kahlo. Daarin zijn ruim 40 kunstwerken en vele foto's en persoonlijke objecten van Frida Kahlo te bewonderen.
Museo Dolores Olmedo bezit de grootste Kahlo-collectie ter wereld! De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo die vanaf 1955 werk van Frida Kahlo en Diego Rivera ging verzamelen. 
De collectie van Museo Frida Kahlo omvat o.a. foto’s, tekeningen, kleding, sieraden en beschilderde korsetten van Kahlo. Deze bijzondere verzameling persoonlijke bezittingen werd in 2004 ontdekt in het Blauwe Huis, waar Frida haar hele leven heeft gewoond en waar nu Museo Frida Kahlo is gevestigd. 

Zijn jullie openingstijden aangepast tijdens de Frida Kahlo-tentoonstelling?
Ja, tijdens de tentoonstelling Viva la Frida! zijn onze openingstijden ruimer dan normaal. We zijn open van maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag zijn wij ook 's avonds open, tot 22.00 uur. Er zijn enkele uitzonderingen, namelijk 8 oktober, 24 december en 31 december. Dat zijn drie vrijdagen waarop wij wel eerder sluiten. Meer over openingstijden.
 

TICKETS

 

Wanneer kan ik tickets kopen?
Bestel je tickets voor je bezoek. Dat is nu al mogelijk via onze Frida ticketpagina. Er zijn tickets beschikbaar mét en zónder lezing. 

Is het mogelijk om tickets te wijzigen of retourneren?
In principe worden tickets voor Viva la Frida! niet teruggenomen. Bij aanschaf van een ticket ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Daarin staat aangegeven dat er geen restitutie plaatsvindt van een eenmaal verkregen toegangsbewijs. 

Het is tot 2 weken voor de ticketdatum wel mogelijk om tickets te ruilen voor een andere datum en tijd (zolang de voorraad strekt). Na die datum is ruilen niet meer mogelijk. Het staat tickethouders natuurlijk vrij om zelf een ticket door te verkopen In eigen netwerk of bijvoorbeeld via Ticketswap. Let op: Het Drents Museum kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongeldige tickets die worden aangekocht via derden. 

TOESLAG

 
Waarom wordt er een toeslag op de reguliere entreeprijs gevraagd?
Alle tentoonstellingen kosten geld. Met de opbrengsten van onder andere ticketverkoop, maar ook die van de winkel- en horeca-opbrengsten kunnen we mooie tentoonstellingen realiseren met bijbehorende programma’s voor alle leeftijden.  
Viva la Frida! is een van de duurste tentoonstellingen voor het museum ooit. De twee collecties die nu voor het eerst bij elkaar gebracht worden, zijn wereldberoemd en dat brengt extra kosten met zich mee. Denk aan onder andere forse bruikleenvergoedingen, transport- en inrichtingskosten en verzekeringskosten. Het is voor het museum een unieke kans om deze bijzondere collecties aan het Nederlandse publiek te laten zien en we kunnen dit dan ook alleen maar organiseren door een eenmalige toeslag te vragen aan het publiek als deel van de dekking voor de gemaakte kosten. 

 

Waarom moeten Museumkaarthouders een toeslag betalen?
Museumkaarthouders vormen meer dan de helft van ons totaal aantal bezoekers. Zij betalen alleen de toeslag van 10,- euro, niet de reguliere entree van 15,-euro. De Stichting Museumkaart vergoedt een deel van de gederfde inkomsten van de reguliere entree. Met o.a. de opbrengsten van de toeslag kunnen we deze tentoonstelling aan het Nederlandse publiek laten zien en zorgen we er tegelijkertijd voor dat Museumkaarthouders toch voordeel krijgen ten opzichte van niet-Museumkaarthouders. 

Ik ben mijn Museumkaart vergeten tijdens mijn bezoek. Wat nu?
Wat vervelend om te lezen dat je jouw Museumkaart niet kon tonen bij jouw bezoek aan ons museum. In de gebruikersvoorwaarden van de Museumkaart – artikel 4 - staat aangegeven dat je alleen toegang tot een museum krijgt uitsluitend op vertoon van een originele Museumkaart. De kaarthouder die in het bezit is van een geldige Museumkaart maar deze – om welke reden dan ook – niet ter plekke kan tonen, heeft geen recht op toegang. Dat betekent dat je de volledige prijs voor het bezoek dient te betalen en er achteraf geen restitutie kan plaatsvinden.

Ik heb een Vriendenloterij VIP-kaart. Moet ik dan ook toeslag betalen?
Nee, bezoekers in het bezit van een Vriendenloterij VIP-kaart hoeven geen toeslag te betalen. 

Waarom hoeft iemand met een Vriendenloterij VIP-kaart (voorheen BGL VIP) geen toeslag te betalen?
De Vriendenloterij is onderdeel van het BlockBuster Fonds (BBF). Het BBF sponsort Viva la Frida! De kosten voor de eerste 3.000 VIP-kaarthouders worden door de Vriendenloterij gedragen. Voor alle overige verkochte VIP-kaarten ontvangt het museum een ruimhartige vergoeding. 

Mag ik met mijn Vriendenloterij VIP-kaart een introducee meenemen?
Ja, de Vriendenloterij VIP-kaart geeft toegang voor max. 2 personen. Kijk hier voor meer informatie.

Ik ben mijn Vriendenloterij VIP-kaart vergeten tijdens mijn bezoek. Wat nu?
Indien je bij jouw bezoek geen originele, geldende VIP-kaart kun overhandigen, kun je helaas geen gebruikmaken van de korting die ons museum hanteert voor VIP-kaarthouders. Dat betekent dat je de volledige prijs voor het bezoek dient te betalen en er achteraf geen restitutie kan plaatsvinden. Indien je hier aanvullende vragen over heeft, kun je altijd contact opnemen met de Klantenservice van de Vriendenloterij.

Waarom moet ik de toeslag betalen als ik Viva la Frida! niet wil bezoeken, maar alleen kom voor een andere presentatie?
Wij weten uit onderzoek dat meer dan 98% van onze bezoekers speciaal voor de blockbuster-tentoonstellingen in de grote zaal komt. Deze bezoekers gaan daarna meestal nog naar andere delen van het museum, maar dat is niet de hoofdreden van hun komst. Daarnaast is er een zeer klein deel van onze bezoekers die alléén voor een specifiek andere presentatie komt. Maar van deze bezoekers brengt een groot deel wel weer een (soms kort) bezoekje aan onze blockbuster-tentoonstelling. Dat betekent dat vrijwel al onze bezoekers die bij ons binnen komen ook ons Frida Kahlo-aanbod gaan bekijken.
Om het voor ons om bovenstaande redenen zeer moeilijk is om onderscheid te maken tussen de bezoekmotieven én het feit dat het gaat om een zeer klein aantal bezoekers hebben we de afweging gemaakt om voor álle bezoekers gedurende de Frida Kahlo-tentoonstelling hetzelfde tarief te hanteren, nl de entree mét toeslag. Deze toeslag geldt alleen gedurende de periode van Viva la Frida!

 

Kan ik met mijn Museumkaart een tweede keer komen, zonder dan de toeslag te betalen?
Helaas is dat bij deze tentoonstelling niet mogelijk, gezien de complexiteit met tijdsloten, online ticketing en de adminstratieve verwerking daarvan.

LEZING

 Ik heb tickets zonder lezing gekocht, maar wil toch graag een lezing bezoeken. Kan ik mijn tickets omruilen?
Je bent van harte welkom voor de lezing, als er nog tickets met lezing beschikbaar zijn. Daarvoor heb je wel een ticket met lezing nodig (de prijs voor de lezing is €6). Het is technisch gezien niet mogelijk om de reguliere tickets (die je al hebt) aan te passen naar tickets met lezing. De oplossing hiervoor is om zelf tickets met lezing te kopen, wij zullen dan de reguliere tickets terugbetalen. Wanneer je dit wilt, neem dan contact op met tickets@drentsmuseum.nl.
Let op: dit is alleen mogelijk als er nog tickets met lezing beschikbaar zijn en tot uiterlijk 4 dagen voor de dag van je bezoek.

Ik kom voor een lezing en museumbezoek. Hoe laat en waar kan ik naar binnen?
Kom je voor een bezoek met lezing, dan is de lezing de start van je bezoek. Aansluitend kun je de tentoonstelling bezoeken. Je bent welkom bij de groepsentree (Brink 3) en we openen onze deuren een half uur voor aanvang van de lezing.  

Kan ik voorafgaand aan mijn lezing het museum bezoeken?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer je een ticket koopt met lezing, is de lezing de start van je bezoek. Er zijn lezingen beschikbaar om 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur (zolang de voorraad strekt). Na afloop van de lezing kun je de tentoonstelling bekijken. Je kunt dan zo lang je wilt in het museum blijven.

OVERIG  

 Hoe kom ik bij het Drents Museum?
Ons museum is goed bereikbaar met de trein, bus en auto. In de omgeving zijn er voldoende betaalde parkeergelegenheden. Hier vind je meer informatie over onze bereikbaarheid.

Kan ik bij jullie en Museumkaart kopen?
Dat is mogelijk, maar gezien de te verwachte drukte bij de kassa adviseren wij je dringen deze vooraf te kopen. De Museumkaart is online te bestellen.  

Werken jullie met het coronatoegangsbewijs?
Kijk op de pagina Een veilig museumbezoek voor alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijs en overige coronagerelateerde zaken. 

Wat zijn rustige tijden om het museum te bezoeken?
De officiele schoolvakanties en weekenddagen zijn over het algemeen de drukste dagen. Doordeweeks heb je de meeste kans op rustige periodes om 10.00 uur in de ochtend of aan het eind van de dag vanaf 16.00 uur. Ook de vrijdagavonden zijn momenteel nog relatief rustig. 

EEN VEILIG MUSEUMBEZOEK

 

Moet ik een coronatoegangsbewijs laten zien bij de entree?
Als je alléén het museum bezoekt hoef je géén coronatoegangsbewijs te laten zien. Dat geldt ook voor het gebruik van de toiletten tijdens je bezoek.
Wil je tijdens je bezoek ook iets nuttigen in onze Bar Brasserie Pingo? Dan heb je dáár wél een coronatoegangsbewijs nodig. Alleen in Pingo zal je gevraagd worden deze te tonen.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Een coronatoegangsbewijs is het bewijs dat je gevaccineerd bent, negatief getest of dat je eerder corona hebt gehad. Je kunt je coronatoegangsbewijs online downloaden óf een papieren versie aanvragen via www.coronacheck.nl

Als ik een activiteit van het museum bezoek, moet ik dan een coronatoegangsbewijs laten zien?
Het museum volgt het officiële Museumprotocol. 
Voor lezingen, onderwijs en andere reguliere activiteiten in het museum waar geen bezoek aan Bar Brasserie Pingo bij zit, heb je géén coronatoegangsbewijs nodig. Dat geldt ook voor de film Meet Frida.
Voor lezingen, arrangementen en bijzondere bijeenkomsten waar wél horeca bij zit of een bezoek aan Bar Brasserie Pingo bij hoort, heb je wél een coronatoegangsbewijs nodig. Wij verzoeken je dan om al bij binnenkomst van het museum je coronatoegangsbewijs te tonen.

Moet ik een mondkapje op naar het museum?
Nee, dat is al langer niet meer verplicht. Het staat je natuurlijk wel vrij om er een te dragen.

Waarom moet ik nog een tijdslot reserveren als de coronamaatregelen voor musea zijn opgeheven?
Het dringende advies van de overheid is om voldoende afstand te houden en om elkaar voldoende ruimte te geven. Om daarvoor te zorgen én om veel bezoekers de tentoonstelling te laten bekijken willen we het bezoek dan ook zo veel mogelijk over de dag verspreiden. Vandaar dat we werken met tijdsloten.

Zijn er ook losse kaarten te koop?
Er zijn in beperkte mate losse entreekaarten te koop bij de kassa van het museum, afhankelijk van het bereik van onze maximale gebruikersvergunning. Wij verzoeken je echter dringend om zoveel mogelijk digitaal een ticket te kopen. Je bent dan in ieder geval verzekerd van een toegangsbewijs. We kunnen hiermee ons bezoek ook beter spreiden over de dag en zoveel mogelijk bezoekers een zo veilig en prettig mogelijke museumbeleving bieden. 

En als het nu te druk wordt in het museum?
We doen er alles aan om de bezoekers zoveel mogelijk over de dag (zie vraag over tijdsloten) én over het gebouw te verspreiden. Er is namelijk héél veel te zien, niet alleen bij de Frida Kahlo-tentoonstelling. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat er af en toe op een bepaalde plek drukte ontstaat. Dan zullen we je vriendelijk vragen om eerst een van onze andere tentoonstellingen te bezoeken of om een kopje koffie te drinken en iets later terug te komen. Wij verwachten dat je hier ook zelf rekening mee houdt en je verantwoordelijkheid daarin neemt.  

Ik heb al een entreeticket gekocht mét lezing met horeca, maar heb geen coronatoegangsbewijs. Kan ik het ticket annuleren en restitutie vragen?
Je kunt natuurlijk altijd testen voor toegang en dat opslaan in uw CoronaCheckapp. Dat is ook geldig als coronatoegangsbewijs. Voor restitutiemogelijkheden verwijzen we naar: https://drentsmuseum.nl/nl/frida/faq#wijzigen


Heb je een andere vraag over tickets? Neem dan contact op met tickets@drentsmuseum.nl. Inhoudelijk vragen over de tentoonstelling ontvangen we graag via info@drentsmuseum.nl